Negii genitali sau condiloamele

Ce stim despre Negii genitali?

Negii genitali (sau condiloamele) pot fi protuberante mici, plate, de culoarea pielii sau minuscule protuberante sub forma unei conopide. La barbati, negii genitali pot creste pe penis, langa anus sau intre penis si scrot. La femei, negii genitali pot creste pe vulva si in zona perineala, in vagin si pecolul uterin.

Negii genitali variaza ca marime si pot fi chiar atat de mici incat nu-i puteti vedea. Ei pot duce la cancer de col uterin si la alte cancere ano-genitale atat la femei cat si la barbati si la cancer de penis la barbati.

Negii genitali sunt cauzati de papilloma virusul uman (HPV). Exista multe tipuri de HPV. Nu toate produc negi genitali. La femei, negii apar pe fata exterioara si interioara a vaginului, pe deschiderea acestuia catre uter sau in jurul anusului. La barbati, negii genitali sunt mai putin frecventi. Daca exista, ei se vad de obicei pe varful penisului si se pot gasi si pe corpul penisului, pe scrot sau in jurul anusului. Rar, negii genitali se pot dezvolta si in gura sau in gatul unei persoane care a avut contact sexual oral cu o persona infectata. Negii genitali pot fi mici, de aproximativ 1-2 mm diametru – mai mici decat diametrul unui varf de pix – sau se pot multiplica formand ciorchini mari.
Negii genitali apar la femei, barbati si copii.

Odata ajuns in organism, virusul HPV manifesta o perioada de inactivitate cuprinsa intre cateva luni si cativa ani. In plus, exista persoane care nu prezinta nici un fel de semne sau simptome specifice negilor genitali, astfel incat riscul transmiterii acestei afectiuni catre partenerul sau partenerii sexuali creste considerabil. La barbati negi genitali pot aparea la nivelul penisului, uretrei, a scrotului sau in zona rectala, sub forma unor excrescente moi, cu suprafata neteda (daca apar in zona penisului) sau diforme si cu o suprafata dura (daca este vorba de negii rectali). Alteori, acesti negi pot sa aiba un aspect asemanator conopidei, sa fie duri la pipait si cu o suprafata inchisa la culoare. In cazul femeilor negii apar in zonele genitale moi, precum labia minora sau zona vulvo-vaginala. In plus, femeile pot resimti simptome precum senzatia de mancarime, sangerari si modificari ale scurgerii vaginale normale.

Daca majoritatea negilor vaginali sunt nerurero si de cele mai multe ori dispar de la sine, cei care provoaca sangerari necontrolate sau obtureaza canalul urinar de la nivelul uretrei constitue o urgenta si, prin urmare, trebuie sa va prezentati la medic in cel mai scurt timp. Metodele de diagnosticare folosite in cazul negilor vaginali variaza in functie de forma si localizarea acestora:
1.Folosirea unei substante de evidentiere ce contine 5% acid acetic. Aceasta solutie va fi aplicata local si lasata sa actioneze timp de 5-10 minute. Dupa aceasta perioada, zonele in care s-au format negii genitali vor deveni albe.
2.Colposcopia. Aceasta metoda presupune examinarea zonei genitala cu ajutorul unui aparat numit colposcop, si este utilizata in special atunci cand se cere examinarea canalului vaginal si a cervixului.
3.Testul Papanicolau. In general testul Papanicolau este recomandat de medicul specialist indiferent de modul de manifestare al negilor genitali, pentru depistarea virusului HPV, sau a unor anomalii celulare la nivelul cervixului.
4.Biopsia. Se recurge la aceasta metoda atunci cand negii prezinta anomalii sau recidiveaza.
5.Teste de laborator speciale. Medicul specialist poate dispune efectuarea acestor teste pentru a putea avea o confirmare a prezentei virusului HPV in organism.

La femei, virusul care cauzeaza negi genitali ( virusul papilloma uman sau HPV) poate infecta colul uterin, vaginul, vulva, uretra si zonele ano-genitale. HPV poate cauza modificari anormale la nivelul celulelor din colul uterin. Femeile care sunt infectate cu anumite tipuri de HPV sunt mai susceptibile decat alte femei de a avea un test Babes-Papanicolau anormal. Tipurile de papilom virus care cauzeaza negi vizibili, de regula, nu sunt aceleasi tipuri care cauzeaza modificari anormale in celulele colului uterin.
La barbati, papiloma virusul poate infecta penisul, scrotul, uretra, zona genitala sau anala.

La copii, papiloma virusul poate infecta zona genitala.Orice copil cu negi genitali trebuie sa fie evaluat de un cadru medical de specialitate pentru a determina cauza si pentru a lua in calcul un eventual abuz sexual.

Metode de tratament:

Aparitia negilor genitali constitue indiciul cel mai clar al contactarii virusului papilloma uman. Prin urmare, chiar daca negii vor disparea de la sine sau in urma administrarii unui tratament, este foarte important sa stabiliti o intalnire cu medicul specialist. Acesta este cel mai in masura sa dispuna efectuarea unor teste pentru diagnosticarea virusului HPV, si deasemenea sa prescrie un tratament in cunostinta de cauza.

Daca apelati la ajutor de specialitate, metodele tratare a negilor vaginali cuprind:
1.Crioterapia. Aceasta tehnica presupune inghetarea negitor folosind nitrogen lichid sau o crioproba. Crioterapia este o metoda de tratament excelenta, prezentand foarte putine efecte adverse.
2.Tratamentul cu laser. La aceasta metode se recurge in cazul negilor vaginali recurenti sau care tind sa se extinda. De cele mai multe ori aceasta tehnica necesita efectuarea unei anestezii locale sau generale inainte de distrugere efectiva a negilor. Dezavantajele tratamentului cu laser constau in faptul ca perioada de vindecare este mai mare, pot aparea cicatrici sau chiar infectii, iar costurile cu destul de ridicate.
3.Electrodisecarea. Aceasta metoda presupune distrugerea negilor genitali cu ajutorul unui impuls electric. Aceasta metoda necesita anestezie locala, iar fumul rezultat din distrugerea negilor poate fi infectios.
4.Interventiile chirurgicale. Acesta metoda detine rata de vindecare cea mai mare, fiind cuprinsa intre 63%-91%. Indepartarea negilor prin interventie chirurgicala poate fi efectuata numai in cazul in care negii sunt mici ca dimansiune si numar.
5.Tratamente medicamentoase. In aceasta gama sunt incluse: rasina de podophyllum, podofilox, acid tricloroacetic, 5-Fluorouracil, interferon alfa-n3 sau imiquimod. Aceste medicamente trebuie luate numai in urma unui examen medical prealabil si numai la recomandarea medicului.

In anul 2006 FDA (The Food and Drug Administration), organizatie responsabila cu reglemantarea alimentatiei, suplimentelor dietetice, cosmeticelor si medicamentelor a aprobat lansarea pe piata a unui vaccin pentru virusul HPV. Acest vaccin poate fi administrat femeilor cu varse cuprinse intre 9-26 de ani, avand rolul de a le proteja de cele mai frecvente forme ale HPV (6, 11, 16, si 18). Dezavantajul acestui vaccin consta in faptul ca devine ineficient in cazul celor care au fost deja infestate cu virusul papilloma uman.

Sursa: roportal.ro

Tags: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

AGENTIE IIMOBILIARA
PUBLICITATE ONLINE
%d bloggers like this: